Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej?

Kristýna Konečná | 11.8.2023
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej? - Fotka
Legislativa zavedla povinný sběr použitého oleje z gastro provozoven, obce mají povinnost jedlé oleje a tuky umožnit třídit i svým občanům. Pravděpodobně se tedy nevyhnete jeho skladování. Jak dlouho ho ale můžete uchovávat ve vaší domácnosti nebo v prostorách vaší provozovny? Je tento čas nějak omezen? Přinášíme vám přehled nejdůležitějších pravidel, která byste měli znát.

Doba skladování čistého oleje

Kuchyňský olej je potravina jako každá jiná. Na obalu má proto přirozeně uvedený datum spotřeby. Při nákupu vždy dbajte na to, aby zbývající doba trvanlivosti nebyla příliš krátká. V takovém případě se vám může snadno stát, že část oleje budete muset jednoduše odevzdat na ekologickou likvidaci, protože ho nestihnete včas spotřebovat.

Na životnost vliv má skladování

Důležitým kritériem, které ovlivňuje životnost čistého oleje, je způsob jeho skladování. Pokud ho máte odložený na nevhodném místě, může se vám velmi rychle zkazit.

Praktický tip: Na etiketě kuchyňského oleje je uvedeno, za jakých podmínek byste ho měli skladovat. Pokud chcete, aby vám vydržel až do konce doby trvanlivosti, snažte se dodržovat doporučení výrobce.

Obecně platí, že kuchyňské oleje byste neměli skladovat na policích, kde svítí slunce. UV záření spolu se zvýšenou teplotou totiž urychluje některé chemické procesy a způsobuje rychlejší degradaci oleje.

Pozor na správnou teplotu

Životnost oleje může být ovlivněna i teplotou v místnosti, ve které ho skladujete. I v tomto ohledu platí, že vždy dodržujte doporučení výrobce uvedené na obalu. Věděli jste, že některé druhy rostlinných olejů, například slunečnicový nebo sezamový, jsou velmi citlivé na teplo a měly by se skladovat v lednici?

Zdroj obrázku: pixabay.com

Skladování použitého oleje v restauracích

Použitý olej má odlišné chemické složení než čistý. Když je vystaven vysoké teplotě ve fritéze nebo na pánvi, přirozené procesy degradace jsou velmi urychlené. Řetězce jednotlivých složek se mění na jiné, v důsledku čehož vznikají pro zdraví škodlivé sloučeniny. Proto si musíte dávat velký pozor, abyste na smažení nepoužívali přepálený olej. Ten je totiž karcinogenní a může způsobit řadu zdravotních problémů.

Jak zjistit, že je olej přepálený?

Existuje několik jednoduchých znaků, které jsou jasným signálem, že olej je už přepálený a neměli byste ho dále používat. Mezi nejvýraznější patří charakteristický nepříjemný zápach. Avšak, hned na první pohled si můžete všimnout i tmavé barvy, pěny na pánvi nebo chybějících bublinek při smažení.

Základem je správná nádoba

Použitý kuchyňský olej z pánve nebo fritézy je třeba opatrně přelít do nádoby určené na jeho skladování. V žádném případě ho nevylévejte do odtoku nebo toalety. Můžete tím způsobit množství problémů (znečištění životního prostředí, ucpaní kanalizace a podobně), nehledě na to, že vám hrozí vysoká pokuta.

Praktický tip: Při přelévání použitého oleje do sběrné nádoby můžete používat sítko. To se postará o zachycení zbytků jídla, které ztěžují jeho další zpracování.

Na sběr použitého oleje se standardně využívají speciální sudy. Ty jsou vybaveny těsnými víčky, které plní podstatnou úlohu. Brání tomu, aby se při skladování nebo manipulaci olej vylil na zem a navíc, eliminují šíření nepříjemného zápachu.

Sudy mějte na tmavém a chladném místě

Nádoby na sběr použitého oleje nedoporučujeme skladovat na teplých místech – obzvlášť ne na přímém slunci. Hrozí totiž, že vlivem tepla se urychlí chemické procesy v oleji, čímž dojde k jeho další degradaci. Ta se může projevit například zesilujícím zápachem. Kromě toho, nadměrně degradovaný olej se už nemusí dát efektivně recyklovat.

Jak dlouho skladovat použitý olej?

Neexistuje přesný čas, jak dlouho můžete nebo nemůžete skladovat použitý kuchyňský olej. Naše rada ale zní – odevzdejte ho na ekologickou recyklaci co nejdříve. Čím kratší dobu je skladován v sudu, tím méně svých vlastností ztratí a dá se tak snadněji dále využít.

Zdroj obrázku: pixabay.com

Využijte praktický odvoz použitého oleje

Pokud nechcete mít s použitým olejem z vaší gastro provozovny žádné starosti, můžete využít naše spolehlivé služby. Postaráme se nejen o jednorázový, ale i pravidelný odvoz olejů z vaší gastro provozovny a to v čase, kdy vám to bude nejvíce vyhovovat. Můžete mít tak absolutní jistotu, že použité oleje nebudete muset zbytečně dlouho skladovat. Samozřejmostí je i doklad o ekologické likvidaci, který můžete v případě potřeby předložit úřadům nebo kontrolám. Navíc, když budete mít zájem, bezstarostně vám zajistíme i dodávku čistých olejů. Neváhejte nás kontaktovat telefonicky na 800 800 070, nebo prostřednictvím formuláře.


 

Další články

8 pravidel, jak správně smažit - image
18.10.2023
8 pravidel, jak správně smažit
Smažení patří mezi nejoblíbenější způsoby teplené úpravy jídel. Dodává výjimečnou konzistenci a unikátní chuť, kterou miluje většina z nás. Aby se však smažení vydařilo přesně dle vašich představ, musíte dodržovat několik důležitých pravidel. Co všechno byste…
Palmový olej pro restaurace - image
18.9.2023
Palmový olej pro restaurace
Palmový olej nachází časté využití jako olej pro smažení v oblasti kulinářství a patří mezi nejčastěji používané jedlé oleje po celém světě.
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej? - image
16.8.2023
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej?
Ať už provozujete vlastní gastronomický podnik nebo si občas něco připravíte doma ve fritéze či na pánvi, pravděpodobně se setkáváte s použitým olejem. Na první pohled může vypadat neškodně, ale když se dostane do přírody, může způsobit velké škody. Proto je…
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí? - image
16.8.2023
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí?
S použitým kuchyňským olejem se setkává prakticky každý z nás. Co konkrétně si máme pod tímto pojmem představit a jaká rizika s ním mohou souviset? V následujících řádcích vám prozradíme, proč byste si na něj měli dávat pozor a jak ho správně ekologicky…
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven? - image
16.8.2023
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven?
Přeprava použitého oleje z gastronomických podniků na místo ekologické likvidace dělá mnoha provozovatelům a majitelům vrásky na čele. Pokud ji řeší sami, trvá to mnoho času a může narušovat jiné procesy. Proto se v tomto směru vyplatí využívat služby zkušené…
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
16.8.2023
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
V dnešní době se oleje vyrábějí z různých druhů rostlin, nepocházejí tedy jen ze slunečnice, řepky či oliv. Mohou být získávány i z konopí, ořechů, rakytníku a mnoha dalších netradičních plodin. To je možné díky moderním metodám extrakce. Ty ovlivňují chuť,…
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité? - image
16.8.2023
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité?
Když se řekne tuky, mnoho lidí si představí škodlivé látky, kterým by se měli vyhýbat. Ve skutečnosti však v lidském organismu plní několik důležitých funkcí, nemůžeme bez nich tedy existovat. Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou považovány za hlavní pilíře…
Olivový olej: Je vhodný i na smažení? - image
16.8.2023
Olivový olej: Je vhodný i na smažení?
Olivový olej je po celém světě známý nejen díky své jedinečné chuti, ale také díky svým vynikajícím vlastnostem a obsahu prospěšných látek. Často se přidává do salátů, těstovin a dalších oblíbených jídel. Otázka zní - lze jej také použít na smažení nebo…
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát! - image
16.8.2023
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát!
Kuchyňský olej je skutečně zajímavý produkt. Ačkoliv se na první pohled může zdát jen jako obyčejná mastná tekutina, jejíž výroba je poměrně jednoduchá, opak je pravdou. Při výrobě moderních rostlinných olejů se používají sofistikované technologické postupy a…
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne - image
11.8.2023
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne
Samosprávy mají povinnost zajistit svým obyvatelům sběrné nádoby a také se postarat o pravidelné vyprazdňování těchto nádob. Pro gastronomické provozy platí specifická pravidla, která vám přiblížíme v následujících řádcích.
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat! - image
11.8.2023
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat!
Zdravé oleje jsou velkým přínosem pro kuchyni - ať už jde o gastronomický provoz nebo domácnost. Nejenže dokážou fantasticky dochucovat jídla, dělají je šťavnatými a křupavými, ale také dodávají lidskému tělu několik cenných látek. Na trhu dnes najdete…
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej - image
11.8.2023
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej
Patříte k milovníkům kvalitních salátů? Pak určitě víte, že každá jedna přísada může citelně ovlivnit konečnou chuť. Významnou roli tak hraje i samotný olej. Které druhy se nejvíce hodí na přípravu oblíbených druhů salátů? Přinášíme vám několik chutných…
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje? - image
11.8.2023
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje?
Sběr použitého kuchyňského oleje ocení prakticky každý podnikatel nebo manažer v gastro sektoru. Nemusíte být výsloveně obrovskou restaurací, aby vám tato služba dávala smysl. I menší bary nebo stánky s rychlým občerstvením denně spotřebují značné množství…
Jak smažit zdravě bez oleje? - image
11.8.2023
Jak smažit zdravě bez oleje?
Smažení nebo fritování jídel na oleji se považuje za nezdravé, hlavně kvůli vysokému obsahu tuku. Musíme si ale uvědomit, že tuk je pro lidské tělo kriticky důležitý. Slouží jako skladovatel energie a zásobuje jednotlivé orgány během celého dne. Problém však…
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
11.8.2023
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Tuky se podle původu dělí na rostlinné a živočišné. Tyto dva druhy se liší svým složením a vlastnostmi. Nejenže mají odlišnou chuť, ale také se chovají jinak při vysokých teplotách. Kromě toho, různě působí na lidský organismus. Co byste o nich měli vědět?
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano? - image
13.7.2023
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano?
Možná už jste slyšeli, že slunečnicový olej není to pravé ořechové pro smažení nebo fritování. Že se rychle přepaluje, při vysokých teplotách rychle tvoří zdraví škodlivé látky. Ostatně jsme o tom psali i v našem článku. Na smažení se zkrátka mnohem lépe hodí…
Řepkový olej pro restaurace - image
27.6.2023
Řepkový olej pro restaurace
Řepkový olej se často používá pro fritování, a to díky svým příznivým vlastnostem, které při vaření v restauraci oceníte.
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace. - image
23.5.2023
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace.
Věděli jste, že potravinářské tuky a oleje mohou stát za problémy v kanalizacích? Způsobují jednak zanášení kanalizace a také vytvářejí zápach. Následně působí i potíže v samotných čistírnách odpadních vod, kde zhoršují účinnost čištění a odtokové parametry.…