Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat!

Kristýna Konečná | 11.8.2023
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat! - Fotka
Zdravé oleje jsou velkým přínosem pro kuchyni - ať už jde o gastronomický provoz nebo domácnost. Nejenže dokážou fantasticky dochucovat jídla, dělají je šťavnatými a křupavými, ale také dodávají lidskému tělu několik cenných látek. Na trhu dnes najdete obrovské množství různých druhů olejů, které se liší svým složením. Který z nich je však nejlepší?

Čeho si všímat při výběru rostlinného oleje?

Základem zdravého rostlinného oleje je obsah dobrých látek. Podstatné jsou především omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které se z přirozené stravy nedají snadno přijímat. Jejich nejlepším zdrojem jsou právě oleje. Pozornost se vyplatí věnovat i dalším složkám - vitamínům, minerálům či antioxidantům.

Za studena lisovaný olej je zdravější

Pokud chcete, aby rostlinný olej přinášel co nejvíce pozitivních účinků vašemu organismu, ideální volbou jsou za studena lisované druhy. Ty se získávají při přirozených teplotách, obvykle kolem 35 až 50 °C. V praxi to znamená, že všechny cenné látky ze vstupních surovin zůstanou zachovány i ve výsledném oleji.

Naopak rafinované oleje se vyznačují nejnižším obsahem zdraví prospěšných látek. Zpracovávají se totiž při teplotách více než 160 °C. To vede k poškození a zničení mnoha vitamínů či antioxidantů.

Rozdíly jsou i v chuti

Nejlepší rostlinný olej je takový, který vám chutná. Pokud váš oblíbený salát doladíte olivovým olejem, přičemž nesnášíte aroma oliv, velkou radost z něj pravděpodobně mít nebudete. I v tomto případě platí, že mezi rafinovanými a za studena lisovanými druhy je značný rozdíl.

Za studena lisované rostlinné oleje mají svou charakteristickou jemnou chuť a vůni, u rafinovaných není chuť ani vůně velmi cítit. Aromatické látky, které se přirozeně nacházejí v rostlině, se totiž zničí při zpracování.

Na způsobu přípravy záleží

Benefitem rafinovaných rostlinných olejů je lepší odolnost vůči přepálení. Mají vyšší bod zakouření, který je často na úrovni více než 200 °C. Díky tomu se dají používat na smažení, fritování a další tepelné úpravy vyžadující vysokou teplotu. Je však třeba dodat, že i některé za studena lisované oleje mají pozoruhodně vysoký bod zakouření.

Zapamatujte si: Za studena lisované oleje ztrácejí při vysokých teplotách svůj přirozený obsah výživných látek. Pokud chcete, aby byly co nejzdravější, doporučujeme je používat především v studené kuchyni.

Free photo oil and ripe fresh avocado on rustic wooden table
Zdroj obrázku: freepik.com

Nejlepší zdravé oleje

Ze široké nabídky olejů jsme pro vás vybrali několik, které mají optimální vlastnosti pro použití v kuchyni. Na jedné straně obsahují zdraví prospěšné látky a na druhé straně jsou odolné vůči vysokým teplotám, mají dlouhou trvanlivost a jsou cenově dostupné.

Řepkový olej a nejlepší omega 3 mastné kyseliny

Řepkový olej se prodává jako rafinovaný nebo nerafinovaný. První zmíněný druh se vyznačuje vynikající tepelnou odolností - je stabilní do 210 až 220 °C a nemá tak mnoho nutričně hodnotných látek.

Lepší volbou je proto za studena lisovaný řepkový olej, který má vynikající poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin na úrovni 1:2. Navíc, najdete v něm i další prospěšné vitamíny či antioxidanty. Dokáže tak snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, podporovat imunitu a doplňovat do těla chybějící látky.

Free photo close up of yellow flowering oilseed rape
Zdroj obrázku: freepik.com
Olivový olej s charakteristickou chutí

Olivový olej obsahuje mnoho mono-nenasycených mastných kyselin. Ačkoli je lisovaný za studena, odolává teplotám více než 200 °C. Proto je vhodný i na tepelné zpracování. Avšak, tehdy může přicházet o svůj přirozený obsah enzymů, flavonoidů, vitamínů a antioxidantů. Přestože se skládá z mnoha cenných látek, nenajdete v něm dostatečné procentuální zastoupení omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Slunečnicový olej vhodný do studené kuchyně

Mezi zdravé oleje nepochybně patří i slunečnicový, který má významné účinky na lidské zdraví. Obsahuje totiž mnoho prospěšných látek. Je ale tepelně nestabilní a při více než 50 °C začíná výrazně degradovat. Vhodný je tak výhradně do studené kuchyně. Poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin je na úrovni 1:632.

Kokosový olej s antivirotickými účinky

Zajímavostí je skutečnost, že kokosový olej je při pokojové teplotě v tuhém stavu. Výjimečný je také tím, že má vysoký bod zadýmení - až 240 °C, díky čemuž je jako stvořený pro tepelné úpravy. Přináší mnohé pozitivní účinky na lidské tělo. Obsahuje totiž kyselinu laurovou, stearovou či kaprinovou, které se vyznačují vynikajícími antioxidačními vlastnostmi a působí proti virům, plísním či nežádoucím kvasinkám a bakteriím.

Free photo coconut oil bowl top view
Zdroj obrázku: freepik.com
Další zdravé rostlinné oleje

Pozornost se vyplatí věnovat i exotičtějším rostlinným olejům. Ty v běžných obchodech často nezískáte. Vhodné jsou primárně do studené kuchyně, přičemž mohou přinášet cenné zdravotní benefity. Skvělou volbou může být například konopný olej, který má výborný poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin - 1:2.

Zajímavý je také cedrový, rakytníkový, šípkový, dýňový, hroznový, melounový, sezamový či arašídový olej. Myslete na to, že tyto druhy mají obvykle svou charakteristickou chuť a vůni, která je výraznější než v případě klasických rostlinných olejů.

Nejlepší zdravé oleje pro vaši gastronomickou provozovnu

Provozujete gastronomický podnik a snažíte se dělat vše pro to, abyste chutí a konzistencí jídel oslovili co nejvíce zákazníků? Na kvalitním oleji skutečně záleží! Pokud si lámete hlavu s tím, odkud výhodně nakupovat zdravé rostlinné oleje za nejlepší ceny, máme pro vás řešení.

 

Stačí si prohlédnout naši širokou nabídku kvalitních rostlinných olejů, z níž si nepochybně vyberete. A to nejlepší? Oleje si nemusíte chodit vyzvedávat do našeho skladu. Zajišťujeme totiž dodání přímo do vaší provozovny. A to nejen jednorázově, ale i pravidelně - podle potřeby a vašich požadavků. Náš kompletní olejový servis vám ušetří čas a náklady, díky čemuž můžete fungovat mnohem efektivněji. Pro další informace nás můžete kontaktovat telefonicky na 800 800 070, nebo prostřednictvím formuláře.

Další články

8 pravidel, jak správně smažit - image
18.10.2023
8 pravidel, jak správně smažit
Smažení patří mezi nejoblíbenější způsoby teplené úpravy jídel. Dodává výjimečnou konzistenci a unikátní chuť, kterou miluje většina z nás. Aby se však smažení vydařilo přesně dle vašich představ, musíte dodržovat několik důležitých pravidel. Co všechno byste…
Palmový olej pro restaurace - image
18.9.2023
Palmový olej pro restaurace
Palmový olej nachází časté využití jako olej pro smažení v oblasti kulinářství a patří mezi nejčastěji používané jedlé oleje po celém světě.
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej? - image
16.8.2023
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej?
Ať už provozujete vlastní gastronomický podnik nebo si občas něco připravíte doma ve fritéze či na pánvi, pravděpodobně se setkáváte s použitým olejem. Na první pohled může vypadat neškodně, ale když se dostane do přírody, může způsobit velké škody. Proto je…
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí? - image
16.8.2023
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí?
S použitým kuchyňským olejem se setkává prakticky každý z nás. Co konkrétně si máme pod tímto pojmem představit a jaká rizika s ním mohou souviset? V následujících řádcích vám prozradíme, proč byste si na něj měli dávat pozor a jak ho správně ekologicky…
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven? - image
16.8.2023
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven?
Přeprava použitého oleje z gastronomických podniků na místo ekologické likvidace dělá mnoha provozovatelům a majitelům vrásky na čele. Pokud ji řeší sami, trvá to mnoho času a může narušovat jiné procesy. Proto se v tomto směru vyplatí využívat služby zkušené…
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
16.8.2023
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
V dnešní době se oleje vyrábějí z různých druhů rostlin, nepocházejí tedy jen ze slunečnice, řepky či oliv. Mohou být získávány i z konopí, ořechů, rakytníku a mnoha dalších netradičních plodin. To je možné díky moderním metodám extrakce. Ty ovlivňují chuť,…
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité? - image
16.8.2023
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité?
Když se řekne tuky, mnoho lidí si představí škodlivé látky, kterým by se měli vyhýbat. Ve skutečnosti však v lidském organismu plní několik důležitých funkcí, nemůžeme bez nich tedy existovat. Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou považovány za hlavní pilíře…
Olivový olej: Je vhodný i na smažení? - image
16.8.2023
Olivový olej: Je vhodný i na smažení?
Olivový olej je po celém světě známý nejen díky své jedinečné chuti, ale také díky svým vynikajícím vlastnostem a obsahu prospěšných látek. Často se přidává do salátů, těstovin a dalších oblíbených jídel. Otázka zní - lze jej také použít na smažení nebo…
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát! - image
16.8.2023
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát!
Kuchyňský olej je skutečně zajímavý produkt. Ačkoliv se na první pohled může zdát jen jako obyčejná mastná tekutina, jejíž výroba je poměrně jednoduchá, opak je pravdou. Při výrobě moderních rostlinných olejů se používají sofistikované technologické postupy a…
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne - image
11.8.2023
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne
Samosprávy mají povinnost zajistit svým obyvatelům sběrné nádoby a také se postarat o pravidelné vyprazdňování těchto nádob. Pro gastronomické provozy platí specifická pravidla, která vám přiblížíme v následujících řádcích.
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej? - image
11.8.2023
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej?
Legislativa zavedla povinný sběr použitého oleje z gastro provozoven, obce mají povinnost jedlé oleje a tuky umožnit třídit i svým občanům. Pravděpodobně se tedy nevyhnete jeho skladování. Jak dlouho ho ale můžete uchovávat ve vaší domácnosti nebo v…
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej - image
11.8.2023
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej
Patříte k milovníkům kvalitních salátů? Pak určitě víte, že každá jedna přísada může citelně ovlivnit konečnou chuť. Významnou roli tak hraje i samotný olej. Které druhy se nejvíce hodí na přípravu oblíbených druhů salátů? Přinášíme vám několik chutných…
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje? - image
11.8.2023
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje?
Sběr použitého kuchyňského oleje ocení prakticky každý podnikatel nebo manažer v gastro sektoru. Nemusíte být výsloveně obrovskou restaurací, aby vám tato služba dávala smysl. I menší bary nebo stánky s rychlým občerstvením denně spotřebují značné množství…
Jak smažit zdravě bez oleje? - image
11.8.2023
Jak smažit zdravě bez oleje?
Smažení nebo fritování jídel na oleji se považuje za nezdravé, hlavně kvůli vysokému obsahu tuku. Musíme si ale uvědomit, že tuk je pro lidské tělo kriticky důležitý. Slouží jako skladovatel energie a zásobuje jednotlivé orgány během celého dne. Problém však…
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
11.8.2023
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Tuky se podle původu dělí na rostlinné a živočišné. Tyto dva druhy se liší svým složením a vlastnostmi. Nejenže mají odlišnou chuť, ale také se chovají jinak při vysokých teplotách. Kromě toho, různě působí na lidský organismus. Co byste o nich měli vědět?
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano? - image
13.7.2023
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano?
Možná už jste slyšeli, že slunečnicový olej není to pravé ořechové pro smažení nebo fritování. Že se rychle přepaluje, při vysokých teplotách rychle tvoří zdraví škodlivé látky. Ostatně jsme o tom psali i v našem článku. Na smažení se zkrátka mnohem lépe hodí…
Řepkový olej pro restaurace - image
27.6.2023
Řepkový olej pro restaurace
Řepkový olej se často používá pro fritování, a to díky svým příznivým vlastnostem, které při vaření v restauraci oceníte.
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace. - image
23.5.2023
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace.
Věděli jste, že potravinářské tuky a oleje mohou stát za problémy v kanalizacích? Způsobují jednak zanášení kanalizace a také vytvářejí zápach. Následně působí i potíže v samotných čistírnách odpadních vod, kde zhoršují účinnost čištění a odtokové parametry.…