Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej

Kristýna Konečná | 11.8.2023
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej - Fotka
Patříte k milovníkům kvalitních salátů? Pak určitě víte, že každá jedna přísada může citelně ovlivnit konečnou chuť. Významnou roli tak hraje i samotný olej. Které druhy se nejvíce hodí na přípravu oblíbených druhů salátů? Přinášíme vám několik chutných receptů, které se vyplatí vyzkoušet!

Které oleje jsou vhodné do salátů?

Oleje obecně dělíme na rafinované a lisované za studena. První zmíněný druh je při výrobě vystaven vysokým teplotám a procesům, které ho zbavují různých přirozených látek. Díky tomu získává vynikající stabilitu a odolnost vůči přepálení, ale zároveň ztrácí svou tradiční barvu a vůni. Protože obsahuje jen minimum vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek, nemá tolik příznivých účinků na lidské tělo.

Naše rada: Vzhledem k tomu, že rafinované oleje nemají téměř žádnou chuť a vůni, do salátů se moc nehodí. V kuchyni však rozhodně nesmějí chybět. Jsou ideální na smažení, fritování nebo vaření.

Nejlepší volbou jsou oleje lisované za studena

Rostlinné oleje lisované za studena nejsou při výrobě vystaveny vysokým teplotám a neprocházejí tolika čistícími procesy. Tak si zachovávají téměř všechny původní složky. Mají tradiční výraznou vůni, jedinečnou chuť a vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Právě proto jsou ideální volbou do studené kuchyně. Použít je můžete nejen při přípravě salátů, ale například i těstovin nebo chlebíčků.

Zdroj obrázku: freepik.com

Jaký druh oleje je nejlepší?

V dnešní době se můžete setkat s desítkami druhů olejů lisovaných za studena. Asi nejznámějším je olivový olej, který dodává jídlům výjimečnou chuť a díky perfektním vlastnostem je mimořádně univerzální. Některé jeho druhy mají bod kouření více než 200 °C, takže se dají použít i na smažení nebo vaření.

Praktický tip: Z všech typů olivových olejů je do studené kuchyně nejlepší extra panenský, který má nejvýraznější chuť a vůni.

Kromě olivového oleje se dnes těší velké oblibě také konopný, avokádový, arašídový, dýňový, lněný, mákový, mořský řasy nebo sezamový. Každý z těchto druhů se vyznačuje unikátní chutí a vysokým obsahem zdraví prospěšných složek. Nakonec je tedy jen na vás, který upřednostníte při přípravě salátů.

Recepty na oblíbené saláty

Připravili jsme pro vás několik receptů na oblíbené saláty z různých koutů světa. Kromě toho, že jsou jednoduché na přípravu, jistě uchvátí svou výjimečnou chutí. U žádného z nich se neobejdete bez kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena. Ten totiž dodává výjimečnou chuť a vůni.

Řecký salát s olivami

Na přípravu mísy řeckého salátu pro 6 lidí budete potřebovat 6 rajčat, 2 okurky, 1 papriku a cibuli, olivy podle chuti a 400 gramů balkánského sýra. Rajčata, okurky i papriku očistěte a pokrájejte na přibližně stejně velké kousky. Sýr nakrájejte na kostky, cibuli a olivy zase na kolečka. Přidejte balzamikový ocet a kvalitní extra panenský olivový olej. Všechny suroviny pořádně promíchejte. Salát můžete podávat s pečivem.

Naše rada: Jako alternativu olivového oleje můžete použít arašídový, avokádový nebo lněný olej.

Zdroj obrázku: freepik.com
Cobb salát

Cobb salát je kalifornská dobrota, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky. A to nejlepší? Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Na 2 porce budete potřebovat 2 kuřecí řízky, které opečte na pánvi a pokrájejte na menší kostky. Následně opečte malé kousky slaniny a natvrdo uvařte 2 vejce, které nakrájejte na plátky. Ledový nebo římský salát pokrájejte na menší kousky. Podobně nakrájejte i avokádo a 2 rajčata. 70 gramů modrého sýra rozdělte na malé části, které se budou dát snadno nabírat příborem. Jednotlivé suroviny nemíchejte dohromady, ale poukládejte je vedle sebe na talíř, aby vznikly pruhy. Na závěr pokapejte všechny suroviny dresingem, který připravíte smícháním nadrobno nakrájené šalotky, polévkové lžíce jablečného octa a francouzské hořčice, 2 polévkových lžic kvalitního olivového oleje nebo jeho alternativy a malého množství černého pepře. Podávat můžete samostatně nebo s pečivem.

Caesar salát

Osvěžující italský Caesar salát je oblíbenou pochoutkou hlavně během léta. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 500 gramů kuřecích prsou, které nakrájejte, okořeňte a opečte. Na pánvi osmažte plátky slaniny a následně nakrájené kousky toastového chleba. Po opečení je můžete potřít česnekem. 

Dále připravte dresing, který je základem chutného Caesar salátu. Smíchejte kvalitní olivový olej (nahradit ho můžete také arašídovým nebo lněným), kávovou lžičku dijonské hořčice, polévkovou lžičku balzamikového octa a medu, plus sardinky podle chuti. Přidejte 4 vaječné žloutky a ingredience vyšlehejte do hladka.

Natrhejte 800 gramů římského salátu a rozložte ho do 4 misek. Můžete přidat kousek olivového oleje nebo jeho alternativy. Následně naukládejte maso, slaninu a polijte dresingem. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Zdroj obrázku: freepik.com
Salát Caprese

Chcete potěšit vaše chuťové buňky jedinečným salátem, ale nemáte moc času na jeho přípravu? Vyzkoušejte Caprese. Na přípravu 1 porce tohoto známého italského salátu budete potřebovat 150 g rajčat a mozzarelly. Suroviny nakrájejte na libovolně velké kousky a zalijte je kvalitním olivovým olejem a balzamikovým octem. Můžete přidat špetku soli a černého pepře. Na závěr dochuťte salát několika lístky bazalky.

Věděli jste, že suroviny originálního Caprese salátu jsou vybrány tak, aby reprezentovaly barvy italské vlajky?

Zdroj obrázku: freepik.com
Waldorfský salát

Máte rádi kombinaci sladkých a slaných chutí? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento unikátní salát, který pochází z Ameriky. Poprvé byl připraven v newyorském hotelu Waldorf Astoria.

Na přípravu 2 porcí Waldorfského salátu budete potřebovat hrst vlašských ořechů, které promíchejte s 1 vaječným bílkem a polévkovou lžící cukru. Následně je dejte na plech a nechte zapéct na 15 až 20 minut v troubě při 180 °C.

Dresing připravíte smícháním polévkové lžíce oleje z vlašských ořechů, 2 polévkových lžic jogurtu a kysané smetany a polévkové lžíce citronové šťávy. Na talíř nahrubo nastrouhejte polovinu celeru a jedno velké jablko. Přidejte několik lístků zeleného salátu a hrozinek. Přimíchejte arašídy a polijte dresingem. Salát můžete podávat samostatně nebo jako přílohu ke kuřecímu nebo hovězímu masu.

Další články

8 pravidel, jak správně smažit - image
18.10.2023
8 pravidel, jak správně smažit
Smažení patří mezi nejoblíbenější způsoby teplené úpravy jídel. Dodává výjimečnou konzistenci a unikátní chuť, kterou miluje většina z nás. Aby se však smažení vydařilo přesně dle vašich představ, musíte dodržovat několik důležitých pravidel. Co všechno byste…
Palmový olej pro restaurace - image
18.9.2023
Palmový olej pro restaurace
Palmový olej nachází časté využití jako olej pro smažení v oblasti kulinářství a patří mezi nejčastěji používané jedlé oleje po celém světě.
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej? - image
16.8.2023
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej?
Ať už provozujete vlastní gastronomický podnik nebo si občas něco připravíte doma ve fritéze či na pánvi, pravděpodobně se setkáváte s použitým olejem. Na první pohled může vypadat neškodně, ale když se dostane do přírody, může způsobit velké škody. Proto je…
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí? - image
16.8.2023
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí?
S použitým kuchyňským olejem se setkává prakticky každý z nás. Co konkrétně si máme pod tímto pojmem představit a jaká rizika s ním mohou souviset? V následujících řádcích vám prozradíme, proč byste si na něj měli dávat pozor a jak ho správně ekologicky…
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven? - image
16.8.2023
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven?
Přeprava použitého oleje z gastronomických podniků na místo ekologické likvidace dělá mnoha provozovatelům a majitelům vrásky na čele. Pokud ji řeší sami, trvá to mnoho času a může narušovat jiné procesy. Proto se v tomto směru vyplatí využívat služby zkušené…
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
16.8.2023
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
V dnešní době se oleje vyrábějí z různých druhů rostlin, nepocházejí tedy jen ze slunečnice, řepky či oliv. Mohou být získávány i z konopí, ořechů, rakytníku a mnoha dalších netradičních plodin. To je možné díky moderním metodám extrakce. Ty ovlivňují chuť,…
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité? - image
16.8.2023
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité?
Když se řekne tuky, mnoho lidí si představí škodlivé látky, kterým by se měli vyhýbat. Ve skutečnosti však v lidském organismu plní několik důležitých funkcí, nemůžeme bez nich tedy existovat. Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou považovány za hlavní pilíře…
Olivový olej: Je vhodný i na smažení? - image
16.8.2023
Olivový olej: Je vhodný i na smažení?
Olivový olej je po celém světě známý nejen díky své jedinečné chuti, ale také díky svým vynikajícím vlastnostem a obsahu prospěšných látek. Často se přidává do salátů, těstovin a dalších oblíbených jídel. Otázka zní - lze jej také použít na smažení nebo…
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát! - image
16.8.2023
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát!
Kuchyňský olej je skutečně zajímavý produkt. Ačkoliv se na první pohled může zdát jen jako obyčejná mastná tekutina, jejíž výroba je poměrně jednoduchá, opak je pravdou. Při výrobě moderních rostlinných olejů se používají sofistikované technologické postupy a…
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne - image
11.8.2023
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne
Samosprávy mají povinnost zajistit svým obyvatelům sběrné nádoby a také se postarat o pravidelné vyprazdňování těchto nádob. Pro gastronomické provozy platí specifická pravidla, která vám přiblížíme v následujících řádcích.
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat! - image
11.8.2023
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat!
Zdravé oleje jsou velkým přínosem pro kuchyni - ať už jde o gastronomický provoz nebo domácnost. Nejenže dokážou fantasticky dochucovat jídla, dělají je šťavnatými a křupavými, ale také dodávají lidskému tělu několik cenných látek. Na trhu dnes najdete…
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej? - image
11.8.2023
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej?
Legislativa zavedla povinný sběr použitého oleje z gastro provozoven, obce mají povinnost jedlé oleje a tuky umožnit třídit i svým občanům. Pravděpodobně se tedy nevyhnete jeho skladování. Jak dlouho ho ale můžete uchovávat ve vaší domácnosti nebo v…
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje? - image
11.8.2023
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje?
Sběr použitého kuchyňského oleje ocení prakticky každý podnikatel nebo manažer v gastro sektoru. Nemusíte být výsloveně obrovskou restaurací, aby vám tato služba dávala smysl. I menší bary nebo stánky s rychlým občerstvením denně spotřebují značné množství…
Jak smažit zdravě bez oleje? - image
11.8.2023
Jak smažit zdravě bez oleje?
Smažení nebo fritování jídel na oleji se považuje za nezdravé, hlavně kvůli vysokému obsahu tuku. Musíme si ale uvědomit, že tuk je pro lidské tělo kriticky důležitý. Slouží jako skladovatel energie a zásobuje jednotlivé orgány během celého dne. Problém však…
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
11.8.2023
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Tuky se podle původu dělí na rostlinné a živočišné. Tyto dva druhy se liší svým složením a vlastnostmi. Nejenže mají odlišnou chuť, ale také se chovají jinak při vysokých teplotách. Kromě toho, různě působí na lidský organismus. Co byste o nich měli vědět?
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano? - image
13.7.2023
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano?
Možná už jste slyšeli, že slunečnicový olej není to pravé ořechové pro smažení nebo fritování. Že se rychle přepaluje, při vysokých teplotách rychle tvoří zdraví škodlivé látky. Ostatně jsme o tom psali i v našem článku. Na smažení se zkrátka mnohem lépe hodí…
Řepkový olej pro restaurace - image
27.6.2023
Řepkový olej pro restaurace
Řepkový olej se často používá pro fritování, a to díky svým příznivým vlastnostem, které při vaření v restauraci oceníte.
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace. - image
23.5.2023
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace.
Věděli jste, že potravinářské tuky a oleje mohou stát za problémy v kanalizacích? Způsobují jednak zanášení kanalizace a také vytvářejí zápach. Následně působí i potíže v samotných čistírnách odpadních vod, kde zhoršují účinnost čištění a odtokové parametry.…