Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne

Kristýna Konečná | 11.8.2023
Jak separovat kuchyňský bioodpad? Poradíme vám, co do něj patří a co ne - Fotka
Samosprávy mají povinnost zajistit svým obyvatelům sběrné nádoby a také se postarat o pravidelné vyprazdňování těchto nádob. Pro gastronomické provozy platí specifická pravidla, která vám přiblížíme v následujících řádcích.

Proč potraviny nepatří do koše?

Studie zjistily, že bioodpad tvoří až polovinu komunálního odpadu. Proto má skutečně velký význam ho třídit. Pokud se bioodpad vyváží na skládky, přispívá k urychlení globálního oteplování. Pod vrstvami odpadu se rozkládá bez přístupu kyslíku, v důsledku čehož se z něj uvolňuje metan. Ten je považován za jeden z nejagresivnějších skleníkových plynů. Na druhou stranu, pokud se biologicky rozložitelný odpad třídí, může být využit efektivním způsobem. Například z bioplynu se dá vyrábět elektrická energie nebo teplo. Také může být využit jako alternativní palivo pro motorová vozidla. Pokud tedy chcete přispět k zdravější planetě, třídění bioodpadu z domácnosti nebo gastronomického provozu rozhodně nepodceňujte.

Co patří do hnědého kontejneru?

Na sběr bioodpadu se využívají kontejnery označené hnědou barvou. Ne všechny biologicky rozložitelné odpady však do nich můžete vyhazovat. Do hnědého kontejneru patří zbytky z ovoce a zeleniny, slupky, zbytky z čaje nebo kávy, skořápky z vajec, pokojové rostliny, nebo dokonce i jemné odpady ze zahrady – listy, tráva, piliny, popel z dřeva nebo zemina.

Praktický tip: Pokud bydlíte v domě, odpad ze zahrady nebo kuchyně můžete využít i sami. Hoďte ho buď do kompostu, nebo například slepicím (pokud je chováte).

Free photo top view on trash cooking concept
Zdroj obrázku: freepik.com

Toto do bioodpadu nevyhazujte

Do bioodpadu rozhodně nepatří živočišné produkty – maso, kosti nebo kůže. Ne proto, že by se nedaly využít, ale mohou způsobovat problémy při zpracování. Přitahují totiž hlodavce a jiná zvířata. Do hnědých kontejnerů také nevyhazujte tetrapaky, plenky, popel z uhlí, plastové sáčky, výkaly, mrtvá zvířata, cigaretové nedopalky, gumu nebo vařené ovoce.

Nezapomeňte: Pokud plánujete do hnědého kontejneru vyhazovat větší odpad ze zahrady (například větvičky), posekejte ho na menší kousky. Snažte se šetřit prostorem, protože odvoz biologického odpadu je v mnoha obcích méně častý než odvoz komunálního.

Třídění odpadu v bytě a restauraci

V případě bytových domů je hnědá nádoba na sběr bioodpadu obvykle společná pro všechny obyvatele a měli byste ji najít u ostatních kontejnerů. Pokud žijete v rodinném domě, existují dvě možnosti. Buď obec přidělí jeden kontejner pro celou ulici/vesnici, nebo dá do každého domu samostatný. Samosprávy si mohou samy určit, jak splní zákonem stanovené povinnosti.

Nádoby na separovaný odpad v domácnosti

Abyste nemuseli bioodpad vždy "po troše" nosit do hnědého kontejnera, dobrým řešením je pořídit si sběrnou nádobu do domácnosti. Tu si můžete dát například do kuchyně, kde se standardně vyprodukuje nejvíce biologicky rozložitelného odpadu. A vyvezete je až když se naplní.

Praktický tip: Pokud si chcete sběr ještě více usnadnit, doporučujeme používat rozložitelné sáčky na bioodpad. Protože se dají kompostovat, můžete je vyhodit do hnědého kontejneru spolu s jejich obsahem.

Sběr bioodpadu v gastronomických provozech

Na gastronomické provozy se vztahují stejné podmínky sběru bioodpadu jako na domácnosti s tím rozdílem, že sběrné nádoby a odvoz nezajišťuje obec nebo město. Jako podnikatel musíte uzavřít smlouvu s firmou, která je na sběr bioodpadu certifikovaná. Tato firma se následně postará o jeho pravidelný odvoz.

Tříďte bioodpad bez starostí!

Při provozu gastronomického podniku se přirozeně vyprodukuje velké množství bioodpadu, který je potřeba pravidelně odvážet. Ale nejde jen o to. Zákon o odpadech také nařizuje sběr použitého kuchyňského oleje. Odvoz a ekologickou recyklaci musíte příslušným úřadům dokládat smlouvou nebo potvrzením od certifikované společnosti poskytující tyto služby.

Pokud potřebujete zajistit odvoz bioodpadu nebo použitého kuchyňského oleje z vašeho provozu, neváhejte nás kontaktovat. Splňujeme všechny zákonem stanovené požadavky a poskytneme vám tak komplexní služby. Nemusíte se starat o nic. Ve předem dohodnutých intervalech přijedeme odvézt bioodpad nebo použitý olej, aby se vám v podniku příliš dlouho nehromadil. Kromě toho vám zajistíme sběrné nádoby a také se postaráme o dodávku čistého kuchyňského oleje podle vašeho výběru. Opravdu nemusíte nic řešit! Naopak, můžete se plně soustředit na podnikání. Neváhejte nás kontaktovat telefonicky na 800 800 070, nebo prostřednictvím formuláře.

Další články

8 pravidel, jak správně smažit - image
18.10.2023
8 pravidel, jak správně smažit
Smažení patří mezi nejoblíbenější způsoby teplené úpravy jídel. Dodává výjimečnou konzistenci a unikátní chuť, kterou miluje většina z nás. Aby se však smažení vydařilo přesně dle vašich představ, musíte dodržovat několik důležitých pravidel. Co všechno byste…
Palmový olej pro restaurace - image
18.9.2023
Palmový olej pro restaurace
Palmový olej nachází časté využití jako olej pro smažení v oblasti kulinářství a patří mezi nejčastěji používané jedlé oleje po celém světě.
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej? - image
16.8.2023
Proč se sbírá použitý kuchyňský olej?
Ať už provozujete vlastní gastronomický podnik nebo si občas něco připravíte doma ve fritéze či na pánvi, pravděpodobně se setkáváte s použitým olejem. Na první pohled může vypadat neškodně, ale když se dostane do přírody, může způsobit velké škody. Proto je…
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí? - image
16.8.2023
Co je to použitý kuchyňský olej a jaká rizika s ním souvisí?
S použitým kuchyňským olejem se setkává prakticky každý z nás. Co konkrétně si máme pod tímto pojmem představit a jaká rizika s ním mohou souviset? V následujících řádcích vám prozradíme, proč byste si na něj měli dávat pozor a jak ho správně ekologicky…
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven? - image
16.8.2023
Jak se přepravuje použitý kuchyňský olej z gastronomických provozoven?
Přeprava použitého oleje z gastronomických podniků na místo ekologické likvidace dělá mnoha provozovatelům a majitelům vrásky na čele. Pokud ji řeší sami, trvá to mnoho času a může narušovat jiné procesy. Proto se v tomto směru vyplatí využívat služby zkušené…
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
16.8.2023
Rafinované oleje versus oleje lisované za studena: Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
V dnešní době se oleje vyrábějí z různých druhů rostlin, nepocházejí tedy jen ze slunečnice, řepky či oliv. Mohou být získávány i z konopí, ořechů, rakytníku a mnoha dalších netradičních plodin. To je možné díky moderním metodám extrakce. Ty ovlivňují chuť,…
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité? - image
16.8.2023
Proč jsou tuky pro lidské tělo důležité?
Když se řekne tuky, mnoho lidí si představí škodlivé látky, kterým by se měli vyhýbat. Ve skutečnosti však v lidském organismu plní několik důležitých funkcí, nemůžeme bez nich tedy existovat. Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou považovány za hlavní pilíře…
Olivový olej: Je vhodný i na smažení? - image
16.8.2023
Olivový olej: Je vhodný i na smažení?
Olivový olej je po celém světě známý nejen díky své jedinečné chuti, ale také díky svým vynikajícím vlastnostem a obsahu prospěšných látek. Často se přidává do salátů, těstovin a dalších oblíbených jídel. Otázka zní - lze jej také použít na smažení nebo…
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát! - image
16.8.2023
Víte, jak se vyrábí kuchyňský olej? Tyto zajímavosti se vyplatí znát!
Kuchyňský olej je skutečně zajímavý produkt. Ačkoliv se na první pohled může zdát jen jako obyčejná mastná tekutina, jejíž výroba je poměrně jednoduchá, opak je pravdou. Při výrobě moderních rostlinných olejů se používají sofistikované technologické postupy a…
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat! - image
11.8.2023
Který rostlinný olej je nejlepší? Tyto druhy se vyplatí používat!
Zdravé oleje jsou velkým přínosem pro kuchyni - ať už jde o gastronomický provoz nebo domácnost. Nejenže dokážou fantasticky dochucovat jídla, dělají je šťavnatými a křupavými, ale také dodávají lidskému tělu několik cenných látek. Na trhu dnes najdete…
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej? - image
11.8.2023
Jak dlouho lze skladovat použitý kuchyňský olej?
Legislativa zavedla povinný sběr použitého oleje z gastro provozoven, obce mají povinnost jedlé oleje a tuky umožnit třídit i svým občanům. Pravděpodobně se tedy nevyhnete jeho skladování. Jak dlouho ho ale můžete uchovávat ve vaší domácnosti nebo v…
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej - image
11.8.2023
Není salát jako salát! Základem toho nejlepšího je kvalitní olej
Patříte k milovníkům kvalitních salátů? Pak určitě víte, že každá jedna přísada může citelně ovlivnit konečnou chuť. Významnou roli tak hraje i samotný olej. Které druhy se nejvíce hodí na přípravu oblíbených druhů salátů? Přinášíme vám několik chutných…
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje? - image
11.8.2023
Kdo může využít sběr použitého kuchyňského oleje?
Sběr použitého kuchyňského oleje ocení prakticky každý podnikatel nebo manažer v gastro sektoru. Nemusíte být výsloveně obrovskou restaurací, aby vám tato služba dávala smysl. I menší bary nebo stánky s rychlým občerstvením denně spotřebují značné množství…
Jak smažit zdravě bez oleje? - image
11.8.2023
Jak smažit zdravě bez oleje?
Smažení nebo fritování jídel na oleji se považuje za nezdravé, hlavně kvůli vysokému obsahu tuku. Musíme si ale uvědomit, že tuk je pro lidské tělo kriticky důležitý. Slouží jako skladovatel energie a zásobuje jednotlivé orgány během celého dne. Problém však…
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly? - image
11.8.2023
Rostlinné a živočišné tuky: jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Tuky se podle původu dělí na rostlinné a živočišné. Tyto dva druhy se liší svým složením a vlastnostmi. Nejenže mají odlišnou chuť, ale také se chovají jinak při vysokých teplotách. Kromě toho, různě působí na lidský organismus. Co byste o nich měli vědět?
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano? - image
13.7.2023
Slunečnicový olej se na smažení nehodí... Nebo ano?
Možná už jste slyšeli, že slunečnicový olej není to pravé ořechové pro smažení nebo fritování. Že se rychle přepaluje, při vysokých teplotách rychle tvoří zdraví škodlivé látky. Ostatně jsme o tom psali i v našem článku. Na smažení se zkrátka mnohem lépe hodí…
Řepkový olej pro restaurace - image
27.6.2023
Řepkový olej pro restaurace
Řepkový olej se často používá pro fritování, a to díky svým příznivým vlastnostem, které při vaření v restauraci oceníte.
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace. - image
23.5.2023
Co způsobí rostlinný olej nebo tuky v kanalizaci? Podívejte se na video přímo z kanalizace.
Věděli jste, že potravinářské tuky a oleje mohou stát za problémy v kanalizacích? Způsobují jednak zanášení kanalizace a také vytvářejí zápach. Následně působí i potíže v samotných čistírnách odpadních vod, kde zhoršují účinnost čištění a odtokové parametry.…