Palmový olej se používá hojně v gastronomii, při přípravě mnoha pokrmů v restauracích a dalších stravovacích zařízeních, a to zejména díky svým skvělým vlastnostem. Můžeme jej využít při smažení různých lahůdek, včetně brambůrek, oříšků, a také při přípravě instantních nudlí. Dále hraje významnou roli v hotových jídlech, jako jsou zmražené výrobky typu pizza, listové těsto a palačinky.
Bod zakouření a obsah mastných kyselin a vitaminů
Struktura palmového oleje připomíná kokosový olej a vyniká vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. V jeho složení se nachází kyselina olejová i palmitová, s přibližně 50 % podílem kyseliny laurové. Díky své tepelné stabilitě se používá k pečení, smažení a fritování. Nalezl uplatnění také ve výrobě margarínů. Díky vysokému bodu zakouření (cca 230 °C) a dlouhodobé stabilitě, která prodlužuje trvanlivost produktů, se stal oblíbenou složkou v průmyslově zpracovávaných jídlech. To znamená využití při výrobě slaných i sladkých pečiv, koblih, zmrzlin, sladkostí a dezertů. Obsahuje bohaté množství vitamínu E, který působí jako antioxidant. Významné množství tohoto vitamínu se dále nachází pouze v oleji získaném ze slunečnicových a řepkových semen.
Výroba a zpracování
Palmový olej je charakterizován vynikající oxidační stabilitou. Je extrahován z dužiny plodů palmy olejné a řadí se mezi oleje s výbornou konzistencí. Získaný olej má oranžový odstín a obsahuje značné množství provitaminu A a beta-karotenu. Není možné získat palmový olej lisováním za studena. Plody jsou sterilizovány, uvařeny a olej je separován pomocí šroubového lisu nebo separátorů. Následně je olej sušen v podtlakových podmínkách, jinak by nebylo možné jej skladovat.
Krátký pohled do historie
Historie palmového oleje sahá tisíce let nazpět do jihovýchodní Asie, kde byl původně využíván jako základní surovina pro potraviny, kosmetiku a léčivé přípravky. Země jako Indonésie a Malajsie patřily mezi tradiční výrobce palmového oleje. V průběhu 19. století začala poptávka po palmovém oleji růst, zejména v Evropě a Spojených státech, díky jeho vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, které byly ceněny pro výrobu mýdel a svíček.
Jaký je náš palmový olej? V prvotřídní kvalitě, připravený ve dvou velikostech balení přímo pro vás. Potřebujete jej pro vaši restauraci nebo hospodu? Dejte nám vědět během chvilky pomocí formuláře nebo zavolejte na 800 800 070.